SANTA CRUZ COUNTY PLANNING DEPARTMENT POLICY/ORDINANCE

INTERPRETATION
Interpretation No.:  LD-01 (Lot Line Adjustments)
Effective Date: 06/30/06
Originally Issued: 05/15/02
Revised: 12/16/02, 06/23/06

Question:
Does Senate Bill 497 affect processing of lot line adjustments by the County?
Applicable Ordinance Section(s)
and/or General Plan/LUP Policy(ies)
§ 13.10.673; § 14.01.105-L; § 14.01.107 .4

Interpretation:

Yes, in the following way: as of the effective date of Senate Bill 497, lot line adjustments in Santa
Cruz County shall involve only four or fewer parcels.

Reason:

Senate Bill 497, effective January 1, 2002, amended state law regarding lot line adjustments
(Government Code Section 66412, the Subdivision Map Act). State law now:

a. Limits lot line adjustmenits to four or fewer parcels, and

b. Requires that a local government’s review and approval of a lot line adjustment
be limited to a determination of whether or not the resulting parcels conform to
zoning and building ordinances and to the local general plan - coastal plan and to
any applicable specific plan, and

C. States that the parcels be adjoining, i.e., touching, and not merely adjacent, i.e.,.
nearby.

Before the enactment of Senate Bill (SB) 497, Government Code Section 66412 placed no himit on
the number of parcels that could be involved in a lot line adjustment. Further, Section 66412
provided that the local government determination of approval was limited to whether or not the
resulting parcels conformed to zoning and building ordinances only. Finally, Section 66412
required that the lots be “adjacent,” which was construed in some cases to mean nearby rather than
touching.

Senate Bill 497

Senate Bill 497 amended Section 66412(d) of the State Subdivision Map Act. Section 66412 in
general makes the Subdivision Map Act inapplicable to, among other things, lot line adjustments.

In relevant part, Section 66412 reads as follows:
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ordinances requires that no_additional building sites be created and that lot line
adjustments be consistent with the General Plan. (emphasis added)

The Board of Supervisors-amended portions of the County Code regarding lot line adjustments
(Ordinance 4281, 12-14-93), included County Code Section 14.01.107.4, which requires that a
finding be made that “[t)he Lot Line Adjustment conforms with the County Zoning Ordinance
(including, without limitation, County Code Section 13.10.673). . . .” County Code Section
13.10.673, states, in part, that “[njo Lot Line Adjustment shall be approved unless it is consistent
with the General Plan, Specific Plan and Local Coastal Plan (where applicable).”

So, some eight years before the enactment of SB 497, the County zoning Ordinance already
included a requirement that all lot line adjustments be found consistent with the County’s General
Plan, and any applicable Specific Plan and Local Coastal Plan.

Since 1993, the County has required that lot line adjustments be found to be consistent with the
General Plan, Specific Plans and Local Coastal Plan (where applicable). Therefore, the current
County approach for determining that lot line adjustments are “‘consistent with the General Plan,
Specific Plan and Local Coastal Plan (where applicable)” fulfills the requirement of SB 497 that
“the lot line adjustment will conform to the local general plan” and “any applicable coastal plan.”

Number of lots

The County has followed state law and allowed lot line adjustments among an unlimited number of
lots. With the change in state law, the County will now limit a lot line adjustment to four or fewer
parcels.

Relative location of lots involved in a lot line adjustment

The Subdivision Map Act previously used the word “adjacent” to describe the locational
relationship among parcels involved in a lot line adjustment. Over time adjacent was

construed in some cases to mean that the parcels had to be near-by or close to each other. The
current language in the Act uses the word “adjoining,” meaning touching. The County has
historically required that parcels involved in a lot line adjustment be contiguous, meaning the same
as adjoining (touching), and not separated by other non-involved parcels. Properties separated by
roads, however, are considered contiguous. Section 14.01.105-S, provides that “[p]roperty shall be
considered as contiguous units if it is separated by roads, streets, utility easement or railroad rights-
of-way.” SB 497 does not change this requirement.

/\gMi\h, Ll2wloe

Tom Burns, Planning Director Date

Page 3 of 3 13.10.673



66412. This division [the Subdivision Map Act] shall be inapplicable to:

(a). ...

(). ...

(). ...

(d) A lot line adjustment between four or fewer existing adjoining parcels,
where the land taken from one parcel is added to an adjoining parcel, and where
a greater number of parcels than originally existed is not thereby created, if the
lot line adjustment is approved by the local agency or advisory agency. A local
agency or advisory agency shall limit its review and approval to a determination
of whether or not the parcels resulting from the lot line adjustment will conform
to the local general plan, any applicable coastal plan, and zoning and building
ordinances. An advisory agency or local agency shall not impose conditions or
exactions on its approval of a lot line adjustment except to conform to the local
general plan, any applicable coastal plan, and zoning and building ordinances. . .

According to information from the Office of Legislative Counsel of California, the statutory
provisions regarding lot line adjustments required amendment for the following FEeasons:

1.

To restore the original intent of the minor lot line adjustment exemption of the Subdivision
Map Act which, according to the author of the 1976 amendment allowing for the exemption,
was to “enable two adjoining property owners to adjust their lot boundary lines without
having to go through the Subdivision Map Act procedures.”

To clarify past court decisions which had interpreted the language in the Subdivision Map
Act regarding the term “adjacent” so that a “virtually unlimited number of parcels could be
strung together based on a bare minimum of proximity and exempted from the Act.”

To clarify that lot line adjustments may not create new parcels nor may they allow for
development beyond that which could have been allowed before the adjustment.

To prevent the use of lot line adjustments as an exception to the usual requirements for
subdivision approval in order to effectively ‘“resubdivide” property without providing
infrastructure or conforming to land use plans.

Existing County Lot Line Adjustment Ordinances

On November 16, 1993 the Board of Supervisors amended portions of chapters 14.01, 13.20, and
18.10; and Section 13.10.673 of the County Code regarding lot line adjustments (Ordinance 4281,
12-14-93). The current lot line adjustment regulations contained in those portions of the County
Code are the result of those amendments.

The November 5, 1993 letter to the Board from the Planning Director accompanying the then
recommended amendments included a discussion of substantive changes proposed. That letter
states, in part, that

[t]he required findings for approval of a lot line adjustment now refer directly to the
need for conformity with County zoning and building ordinances, as specifically
provided in the Map Act. By extension, conformity with the zoning and building
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