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SANTA CRUZ COUNTY PLANNING DEPARTMENT POLICY/ORDINANCE 
INTERPRETATION 

 
Interpretation No.: SDU:04 (Second units: Coastal Permits for garages and accessory structures) 
Effective Date: August 5, 2009 
 

 
Question 

In the Coastal Zone, what permits are required for garages and non-habitable accessory 
structures attached to second units? 
 

Applicable Ordinance Section(s) 
13.20.068(a) 

13.20.071 
13.10.681(b) 

 
INTERPRETATION: 

 
Within the Coastal Zone, the gross floor area of the second unit, consisting of the habitable portion 
of the second unit, is exempt from the requirement for a standard Coastal Development permit, and 
instead requires a combined Coastal Development approval and building permit, pursuant to 
Section 13.10.681(b).  
 
However, the following types of structures attached to second units are not part of the gross floor 
area or habitable portion of the second unit, but are instead considered structures that are 
improvements to an existing residence under 13.20.068(a)1(i) and (ii): 

• Garages with or without internal access  
• Non-habitable accessory structures, including carports, without internal access to the 

second unit 
(See also Policy Interpretation SDU-03 for additional information regarding what is included in the 
habitable portion of the second unit, and for second unit size limitations.) 
 
As a structure that is an improvement to an existing residence under 13.20.068(a)1(i) and (ii), an 
attached garage or non-habitable accessory structure as described above may be exempt from the 
requirement for a Coastal Development Permit under Section 13.20.068, depending on the size of 
the structure and its location within the Coastal Zone. Non-habitable accessory structures and 
garages are also subject to the size limitations in Section 13.10.611(c)3. 
 
A non-habitable accessory structure attached to a second unit in the Coastal Zone that is not 
exempt under Section 13.20.068 as cited above may qualify for an exclusion from a Coastal 
Development permit, if it is located within a Coastal Exclusion area and meets the requirements of 
Section 13.20.071 for Coastal Exclusions.  
 
If an attached non-habitable accessory structure or garage does not qualify for an exemption or 
exclusion under the provisions cited above, then a Coastal Development Permit is required. 
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Reason: 
 

As clarified in Policy interpretation SDU-03 (Residential second unit – size limitations), a second 
unit consists only of the habitable portions of the second unit. The habitable portion of the second 
unit is subject to the size limitations outlined in Section 13.10.681(d). Non-habitable accessory 
structures that are attached to the second unit but lack internal connection with the second unit, and 
all garages attached to second units, are not part of the second unit but are instead separate non-
habitable accessory structures. Such structures are subject to the size limitations and other 
requirements for accessory structures outlined in Section 13.10.611 (c)(3).  
 
Since non-habitable accessory structures and garages attached to second units are separate 
accessory structures, in the Coastal zone such structures are subject to the same regulations that 
apply to non-habitable accessory structures attached to single family residences, and may not be 
processed as part of the second unit under Section 13.10.681(b). The regulations that apply to non-
habitable accessory structures attached to single-family residences and second units in the Coastal 
Zone are specified in Section 13.20.068, “Improvements to existing structures.” 
 

 
 

___________________________                                        _____________________ 
Tom Burns, Planning Director                                                Date 
 
 
  

 
 


