
SANTA CRUZ COUNTY PLANNING DEPARTMENT POLICY/ORDINANCE 
INTERPRETATION 

Interpretation No.: CBP-01 (Coastal bluff properties re: Coastal Exemptions) 
Effective Date: 02/22/08 
Originally Issued: N/A 

Question: 

Does properg located at the base of a coastal bluffqualiJL for a Coastal Exemption? 

Applicable Ordinance Section(s) 
And/or General Plan/LUP Policy(ies) 

13.20.068 

INTERPRETATION: 

Property located at the base of a coastal bluff cannot qualify for a Coastal Exemption. 

Reason: 

Due to its topographic location and possible wave inundation, the area from the base of a coastal 
bluff to the ocean shall be considered a “beach” for determining if a project qualifies for a 
Coastal Exemption, regardless of the existence of sand or other structures in this area. County 
Code Section 13.20.070(a)2(iii) and @)2(i) specifically state that improvements to structures do 
- not qualify for Coastal Exemptions ‘’where the structure is located on a beach, wetland, or 
seaward of the mean high tide line.” 
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