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Question 
Must an existing commercial development have a current master occupancy approval for 

the property in order to change from one use to another with only a Level I approval? 
 

Applicable Ordinance Section(s) 
And/or General Plan/LUP Policy(ies) 

§ 13.10.322(b) 
§  13.10.700-I 

 
 

INTERPRETATION: 
 

To be eligible for a Level I approval, one of the following three situations must 
apply: 
1) There must be a current master occupancy approval for the property that 

expressly    states that changes of use to other specified uses consistent with the 
permit may be processed at Level I; or 

2) The property is located in the PA, C-1, or C-2 zone districts and the proposed 
change is from a use conforming to a valid permit, to another use allowed in the 
same zone district where the proposed change of use will not result in an 
intensification of use; or 

3) The property is located in one of the Town Plan areas of the San Lorenzo Valley 
and the proposed change is to a use conforming to the Town Plan, and the 
proposed change of use will not result in an intensification of use. 

 
Reason 

 
The logic behind allowing Level I changes of use pursuant to an approved master 
occupancy program is that the range of uses have already been evaluated in terms of 
environmental impact, neighborhood compatibility, parking, traffic, and so forth.  In most 
cases, these approvals have gone to a public hearing.  On the other hand, older permits 
that have a blanket approval for any use in the zone district typically include uses that 
would result in intensification of use on the site.  That type of approval is distinctly 
different from a master use approval where the mix of uses was specifically analyzed. 
 
In the PA, C-1, and C-2 zone districts, a change of use from a use conforming to a valid 
permit to another use allowed in the same zone district, that will not result in an 
intensification of use, is eligible for a Level I approval.  While this may seem at odds  
 

13.10.332(b) 
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with the discussion in the previous paragraph, it is expressly authorized by the Zoning 
Ordinance.  The key here is that this can occur only when there will be no intensification 
of use as defined in Chapter 13.10.700-I. 
 
In the San Lorenzo Valley, a proposed change of use to a use that conforms to one of the 
Town Plans and that does not result in an intensification of use is approvable at Level I, 
because the development and approval of the Town Plans incorporated analysis of 
commercial uses. 
 
Changes of use where there is no master occupancy approval may present problems or 
issues that deserve more review and analysis.  So, unless 1) there is a master occupancy 
approval, or 2) the property lies in the PA, C-1, or C-2 zone district and the change is one 
from a use conforming to a valid development permit to another use allowed in the zone 
district, that will not result in an intensification of use, or 3) the change is to a use in 
conformance with a Town Plan within the Town Plan area of the San Lorenzo Valley that 
will not result in an intensification of use, commercial changes of use cannot be 
processed at Level I. 
 
Absent a master occupancy approval, the key test for determining whether a Level I 
change of use is appropriate for the two other situations discussed above, is whether the 
change of use will result in an intensification of use as defined in the Zoning Ordinance.  
The criteria for intensification of use is set forth at 13.10.700-I.  If the proposed change 
of use does not satisfy this requirement, then the change of use application cannot be 
approved at Level I, but must be evaluated at the level required by the commercial use 
charts. 
 
 _____________________________________                            ______________________________
 Tom Burns, Planning Director                                                     Date
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