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Question 
Are internal roadways in common interest developments deducted from net developable 

area for the purpose of calculating density? 
 

Applicable Regulatory Section(s)  
§ Section 13.10.700-“N” 

 
INTERPRETATION: 

 
The area within the common area of a common interest development used for vehicular 
access is not deducted from net developable area for the purpose of calculating density. 

 
Reason 

 
The essential question is whether the area within the common area that is used for vehicular 
access should be considered a right-of-way for the purpose of applying the definition of Net 
Developable Area.  The definition of “Net Developable Area” is as follows (from County Code  
Section 13.10.700-N):  
 

“Net Developable area” means the portion of a parcel which can be used for density 
calculations; public or private road rights-of-way and land not developable (see 
definition of “developable land”) are not included in the net developable area of a 
parcel. 

 
There is no definition of right-of-way in the zoning ordinance, however, the County’s Streets and 
Roads Ordinance does contain the following definition (from County Code Section 9.70.030H): 
 

“Right-of-way” means all land or interest therein, which by deed, conveyance, 
agreement, easement, dedication, usage or process of law is reserved for or dedicated to 
the use of the general public for road and street purposes. 

 
While the first part of the definition that states that areas reserved for or dedicated to road or 
street purposes by an ‘agreement’ (such as CC&Rs) or ‘usage’ (proposed driveway) seems to 
make the case that driveways in common interest developments (such as townhouses or 
condominiums) are right-of-ways, the part of the definition that refers to the use by the ‘general 
public’ does not.  The driveways in common interest developments are not ‘reserved for or 
dedicated to the use of the general public’, but private driveways for the residents/owners of the 
common interest development.  Access can be restricted, speed limits can be posted and other  



13.10.700-N 

 
 
use restrictions implemented by the property owners (or homeowner’s association) with no 
deference to the general public.  These driveways are not unlike those driveways that serve 
apartment buildings and should be treated in the same way.   
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