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Question: 

 
Can the consequences of building over a property line be applied retroactively to encroachments 
made prior to the effective date of the Combination Ordinance? 
 

Applicable Ordinance Section(s) 
And/or General Plan/LUP Policy(ies) 

14.01.110(a)5 
 

INTERPRETATION: 
 

Construction of a dwelling or commercial structure encroaching across any portion of a common property 
line prior to June 8, 1979 did not combine the parcels into one.   
 

Reason: 
 
The Board of Supervisors adopted Ordinance No. 2672 on May 8, 1979, adding the Combination 
regulations to the County Code.  Prior to this, as a departmental policy, Planning Department staff required 
combination of parcels where proposed structures encroached over property lines. 
 
County Code Section 14.01.110 (which codifies Ordinance No. 2672) discusses the combination of parcels 
by action of the owner(s).  One of the circumstances in which contiguous parcels or units under common 
ownership are deemed combined is: 
 

5. Parcel on which a dwelling or commercial structure or portion thereof has been built 
across the common boundary line of such lots or parcels except when the encroachment 
was of such a minor and inadvertent nature that it could be eliminated through a 
boundary adjustment.  Such parcels remain combined even if the structure is removed. 

 
It has been the practice of staff to deem parcels combined if a dwelling or commercial structure encroaches 
over property lines, no matter when the encroachment occurred.  County Counsel has advised us that we 
cannot apply this provision to situations where the encroachment occurred prior to the effective date of 
Ordinance 2672 — June 8, 1979.  We can require combination of parcels with preexisting encroachments 
when the property owner applies for a building or discretionary permit for the property, even if the proposed 
development does not encroach. 
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