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Question 
Does the restriction on percentage of a dwelling used for a home occupation before a Level 5 

permit is required include all structures on the property? 
 

Applicable Ordinance Section(s)  
and/or General Plan/LUP Policy(ies) 

§13.10.613 
 
 

INTERPRETATION: 
 
Home occupations may not involve the use of more than one room or floor area larger than 
20 percent of the total floor area of a dwelling without Level V review and approval.  The 
location of the home occupation may be in the dwelling or in an accessory structure but 
may not exceed 20 percent of the total floor area of the dwelling.  For example, if the 
dwelling is 2000 square feet, then a home occupation would be limited to 400 square feet 
(2000 x .20 = 400) regardless of whether it is conducted in the dwelling or in an accessory 
structure.  The home occupation could not be conducted in both a dwelling and an 
accessory structure, without a Level V approval, because this would necessarily involve 
more than one room. 
 

 
Reason 

 
Section 13.10.613 of the County Code sets forth the regulations for Home Occupations.  Section 
13.10.613 states that the purposes of home occupation regulations are “[t]o allow persons limited 
income-producing activities on . . . residential property” and “[t]o protect nearby residential 
properties from potential adverse effects . . . .”  That section goes on to say that home 
occupations “shall be carried on entirely within the dwelling, or in an accessory structure 
normally allowed . . . .”  Further home occupation regulations include strict limits on signs, 
number of employees, number and size of vehicles, and area used.  This last item is regulated by 
13.10.613(b)4, that states 
 

[t]he home occupation shall not involve the use of more than one room, or floor 
area equal to 20 percent of the total floor area of the dwelling, whichever is less, 
unless a Level V Use Approval is obtained. 
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Home occupation is defined at 13.10.700-H as “[a]n accessory use of a dwelling unit for gainful 
employment involving the manufacture, provision or sale of goods or services performed by a 
full-time inhabitant of the unit.” 
 
The emphasis of both 13.10.613 and 13.10.700-H is on small scale, low intensity use to be 
conducted in the dwelling, or an accessory structure, and conducted by the resident of the 
dwelling.  Provision is made for uses of greater intensity and area if they are approved at Level 
V, a public hearing before the Zoning Administrator.   
 
A parcel may contain a dwelling and one or more accessory structures any one of which 
individually, or all collectively, could be quite large.  For example, there could be a parcel with a 
3000 square foot house, a detached 400 square foot garage, and a detached 1500 square foot 
barn.  If the 20 percent area limitation were based on the square footage of all of the structures, 
4900 square feet, then the home occupation could take up 980 square feet.  Limited to just the 
dwelling, the area of the home occupation would be only 600 square feet, less than two-thirds of 
the area when all structures are included.  Again, it is possible to have a home occupation that 
takes up more than 20 percent of the total floor area of the dwelling if a Level V approval is 
obtained.  That level of review ensures that nearby residents would have a chance to comment on 
the proposal and that all potential conflicts or needed infrastructure improvements could be 
reviewed before such an intense use occurs.   
 
Please refer to the illustration on the following two pages. 
 
 
 
 
___________________________________ 
Alvin James, Planning Director 
 



Area of Home Occupation and Level of Review 
 
 

      Area of home occupation  = 
 
     House size = 
   20 square units 
 
 
 
        
         Four square   
         units = 20%      One room 
           of house 
     
 

No Use Permit needed because area of 
home occupation does not exceed 20% of 

dwelling or one room 
        
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
      House =    
             20 square units    
 
 
          
 
               Accessory structure = 4 square 
             units 
         
 
 
       Area of home occupation = 20% of total  
       area of house (4 sq. units ⁄ 20 sq. units = 20%) 
 
 
No Use Permit required because area of home occupation equals no more than 20% of total 

area of dwelling AND does not involve more than one room 
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      House =    
             20 square units    
 
 
          
 
           
       Four square  Accessory structure = 
            units       10 square units 
 
 
       Area of home occupation = 70% of total  
       area of house (14 sq. units ⁄ 20 sq. units = 70%) 
 
 

Level 5 Use Permit required because area of home occupation is > 20% of total area of 
dwelling AND involves more than one room 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
 
 
              10 square units and 
         House    one room 
    20 square units 
     
     
 
 
 
 
 
              12 square units 
 
  Area of home occupation = 50% of total  
  area of house (10 sq. units ⁄ 20 sq. units = 50%) 
           Accessory 
           structures 
 
 
 
  
 
         16 square units 
 
 
 
 
 
 
Level V Use Permit needed because area of home occupation, although only 14 percent of 

total floor area of all structures and occupying only one room, is 50 percent of total area of 
the dwelling 
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