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Question 
Are overriding minimum parcel sizes and density requirements triggered when any discretionary 

development is proposed in a Ground Water Recharge area? 
 

Applicable Ordinance Section(s)  
and/or General Plan/LUP Policy(ies) 

  Policy 2.3.2, Figure 2-2 
Policy 5.8.1 
Policy 5.8.2 
Policy 5.8.3 
§13.14.080 

 
INTERPRETATION: 

 
No.  Development can occur in a mapped ground water recharge area on legal lots of 
record that are smaller than the ten acre minimum associated with Ground Water 
Recharge areas so long as the development does not interfere with percolation of rainfall 
into the underlying ground water system or introduce pollutants into the ground water 
system.  Depending on the particular situation, a hydrogeologic report may be necessary to 
determine the exact boundaries of the recharge area. 
 

Reason 
 
According to Policy 5.8.1, groundwater recharge areas are “those areas where local soil 
conditions and underlying geologic formations allow for the infiltration and percolation of 
rainfall and runoff into groundwater basins.”  Those ground water basins are tapped with wells to 
provide drinking water in many areas of the County, so it is important that development not 
adversely affect the ability of the ground water basins to be recharged.  One way to ensure that is 
to limit the density of development in ground water recharge areas; another is to require that new 
development in ground water recharge areas include measures (e.g., small ponds or basins) to 
retain rainfall so that it does not simply run off the parcel but is allowed to percolate into the 
ground.  Policy 5.8.2 requires a minimum parcel size of 10 acres for new parcels created in 
primary ground water recharge areas and an “average density of one dwelling unit per 10 gross 
acres for parcels which are not divided.”∗  
 

                                                 
∗ This does not preclude the development of one single family dwelling on a legal lot of record that is less than ten 
acres in size. 
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Besides ensuring that development will not interfere with the recharge of ground water basins, it is 
also important to not allow them to become polluted, thus rendering them useless for drinking water 
supplies.   
 
Policy 5.8.2 addresses this issue also and lists two exceptions applicable to proposed land divisions 
or density proposed at more than one dwelling unit per ten gross acres.  These two are where the 
development is 
 

(a) located within the Rural Services Line or within the Urban Services Line; 
and 

(b) served by a sewage disposal system operated by a County Service Area or 
public services district which provides at least secondary treatment with 
nitrogen removal or which disposes of effluent outside the primary 
groundwater recharge area. 

 
Policy 5.8.3 prohibits “any land use in a Primary Groundwater Recharge Area which would allow 
the percolation of pollutants into the groundwater system.”  It then becomes important to site new 
development very carefully in a ground water recharge area.  For residential uses, the most 
important feature relative to ground water recharge areas is the location of on-site sewage disposal.   
 
The county’s ground water recharge maps are generalized and of a scale that can make judgments 
about recharge area boundaries problematic, particularly when the exact location of that boundary 
makes a significant difference in allowable parcel size.  Because of this, when a project is proposed 
that includes development both in and out of a recharge area, or where there is a question of the 
exact boundary of the recharge area, it is necessary to have more specific information to more 
precisely evaluate the effect of wastewater disposal on the recharge. 
 
This more specific information would take the form of a hydrogeologic report evaluating the effect 
of wastewater disposal on the ground water basin area (County Code Section 13.14.080).  If the 
report confirms that wastewater disposal systems are, in fact, outside the recharge area and that 
effluent will not migrate to the recharge area, then the ten acre minimum would not apply, even if 
other development, such as a house or roads, are within the recharge area. 
 
Conversely, if on-site sewage disposal would take place in the ground water recharge area, or if 
wastewater would migrate into the recharge area, then the ten-acre minimum applies. 
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