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Question 
Is the owner or operator of an “Adult Residential Care Home/ Adult Small Family Home” as defined 
in Section 13.10.700-R, when the home serves six or fewer residents, required to live on-site? 
 

Applicable Regulatory Section(s)  
13.10.700-R 
13.10.322(b)  

 
INTERPRETATION: 

 
No, the owner or operator of an adult residential care home/ adult small family home serving six or 
fewer residents is not required to live on-site. 
 

Reason 
 
The definition for “Residential Care Home or Small Family Home, Adults”, reads: 
 

13.10.700-R: A family residence in which room, board, and non-medical personal 
care services including supervision of and assistance with eating, dressing, personal 
hygiene, daily activity, health maintenance, transportation and protective safeguards 
for one or more adults, not including members of the licensee’s family, are provided. 
 

This definition could be read as requiring the owner or licensee to reside in the residential care home, 
in order to meet the definition of “family residence.” However, such an interpretation would be 
contrary to state law. Health and Safety Code Section 1569.84 requires local governments to regulate 
residential care facilities for six or fewer elderly residents identically to any residential dwelling in the 
same zone district. State law (Health and Safety Code Section 1569.85) also requires local 
jurisdictions to consider a residential care facility for 6 or fewer elderly residents as a residential use, 
and to consider the residents and operators of the facility as a family. Since our local regulations do 
not require the owner of any other residential dwelling to live on the property, we are preempted by 
state law from requiring the owner or operator of an adult residential care home for 6 or fewer elderly 
residents to reside on site.  
 
Owners or operators of other types of adult residential care homes serving 6 or fewer residents such as 
group homes, women’s shelters, and halfway houses, are also not required to reside on site. This 
approach is consistent with state law, and consistent with policies in the General Plan to remove 
governmental constraints for housing and to promote housing for those with special needs. As is 
consistent with state law, only those residents being served or cared for in the home count towards the 
total number of residents allowed in the facility.  
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Adult residential care homes serving more than six residents are considered discretionary uses, as is 
consistent with state law and noted in County Code Section 13.10.322(b), and may be conditioned 
appropriately. (Note: Small Family Childcare homes for six or fewer children are regulated differently 
by the State and by the County of Santa Cruz. Small family childcare homes are intended to provide 
care for children within a traditional home setting, and must be operated in conjunction with a 
residential use.) 
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